Поглед назад: Цар Бомба - най-мощното ядрено оръжие, взривявано някога

08:00, 30 окт 22 / Поглед назад 25 13498 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Цар Бомба или най-мощното ядрено оръжие, създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.

Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина 4 км над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима.

Водородната бомба избухва на 4 км над остров Нова земя в Северния ледовит океан.

Огненото кълбо е с диаметър 9.2 км, а гъбата се разширява, обхващайки 92 км площ. Пушекът пробива стратосферата на земята и се издига на 65 км височина. Ударната вълна е толкова силна, че обикаля три пъти земното кълбо. Писъкът на бомбата ехти на хиляди километри разстояние. За 40 минути са прекъснати всички радиовръзки на земята. Долу под взрива цялата растителност върху 100 км разстояние е изгорена. На този ден сякаш адът надниква към земята. Малкото населени места на този неуютен остров остават неразрушени.

Първоначало зададеният вариант на бомбата е бил с мощност 101,5 мегатона, но е отхвърлен от конструкторите като много тежка и прекалено опасна. Учените-разработчици се опасявали, че такъв ядрен взрив ще причини колосално радиоактивно замърсяване и опасност от старт на самоподдържаща се ядрена реакция в океана, което би раздробило планетата. Ядрените инженери и конструктори обещали да намалят мощността на 63 мегатона, заменяйки външната обвивка от необогатен уран с алуминий, а авиоконструкторите предложили съответстващ вариант на бомбардировач  Ту-95 и8 Ту-16. Новата ядрена бомба по приета в СССР традиция получила кодово име „Ваня" или „Иван" и „Изделие 202", а избраният в качеството си на носител самолет бил Ту-95.

Eксплозията

На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към ядрения полигон „Сухой нос“ на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет лаборатория Ту-16А. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 м и взривена чрез барометричен способ на 4000 м от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 км, ядрената гъба е с височина от 67 км, а върхът на „шапката“ ѝ е с диаметър от 95 км. Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Островът Нова земя 

Островът Нова земя включва два по-големи острова – Северен и Южен в Северния ледовит океан. Разделя Баренцово море и Карско море. Общата площ на архипелага е около 90 650 км², а населението му е около 2 700 души. Най-големият град е град Белушя Губа.

Климатът е арктически и суров. Зимата е продължителна и студена, със силни ветрове (скорост 40—50 м/сек.) и виелици. Температурата достига до −40 °C през зимата. Средната температура на най-топлия месец – август, е от 2,5 °C на север до 6,5 °C на юг. Руските военно-въздушни сили разполагат с база Рогачево, която се намира в южната част на Нова земя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама