Колко бърза е най-бързата мравка на планетата?

15:00, 19 окт 19 / Любопитно 25 2389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато заговорим за бързи животни, в съзнанието ни най-често изплуват образи на гепард, тигър, хрътка и други подобни.

Ако обаче измерваме скоростта в съотношение между разстоянието, което животното изминава, и дължината на неговото тяло, то мравките са едни от безапелационните шампиони.

Наскоро ScienceAlert съобщи, че немски учени са успели да намерят най-бързата сред бързите мравки, която, подтикната от екстремния си хабитат, е развила механизми за свръх бързо предвижване.

Това е сахарската сребриста мравка, известна още като катаглифис бомбисина, която може да се предвижва с невероятната скорост от 855 милиметра в секунда.

 

Само за секунда това насекомо изминава разстояние, равно на 108 пъти дължината на тялото му.

Максималната скорост на гепардите например, които се считат за най-бързите бозайници, е равна на едва 16 пъти дължината на тялото на животното в секунда.

Скоростта на Юсейн Болт е едва 6.2 дължини в секунда, а скоростта, с която би се движил, ако бягаше с пропорцията на сахарската мравка, щеше да е равна на 800км/ч.

Интересното за въпросното насекомо обаче е, че може да се движи с подобна бързина, само ако се намира в гореща среда.

Тъй като животното обитава предимно Сахара, където температурите на слънце могат да надвишат 50 градуса по Целзий, скоростта му се е развила като своеобразен еволюционен механизъм за адаптация срещу неблагоприятните условия.

В лабораторни тестове при температура от около 10 градуса по Целзий мравката се движи до пет пъти по-бавно.

Това е така, защото високата температура предизвиква отделянето на специални протеини, които правят движенията на мравката изключително бързи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама