Генерална стачка в Каталуния, отмениха десетки полети (Обновена)

11:58, 18 окт 19 / Свят 25 2130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 7:23, обновена 11:58 

За днес е обявена генерална стачка в Каталуния. Очаква се ескалация на напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите на реда в автономната област и столицата й Барселона.  Испанските авиокомпании Iberia и Vueling отмениха почти 50 полета. Iberia е отменила и 12 автобусни курса между Мадрид и Барселона, а Vueling – 36. Решението е взето, за да се избегнат възможни проблеми.

По-рано беше разпространена информация, че от пет различни града на автономната област към Барселона се отправят колони от протестиращи. Протестите прерастват и в сблъсъци. Данните до момента са за 500 ранени, включително 200 полицаи. Задържани около 100 човека.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Барселона

Тази вечер в Барселона отново имаше безредици, избухнали след края на мирната демонстрация на привърженици на независимостта на Каталуния, предава БТА. Радикални активисти блокираха улици и подпалваха контейнери за боклук. В центъра на Барселона органите на реда използваха сила в опита си да предотвратят сблъсъци между привърженици на независимостта и крайнодесни радикали, които се обявяват за единство на Испания.

От понеделник в Каталуния се провеждат различни протестни акции, след като Върховният съд на Испания обяви тежки присъди срещу каталунски политици, борещи за отцепване, заради ролята им за организиране на референдума за независимост.

Пучдемон призова за нов референдум за независимостта на Каталуния

От МВнР препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама