Акцент на деня: От нагъл по-нагъл

17:30, 17 окт 19 / Общество 25 4645
1

Днес СЕМ гласува предсрочното освобождаване на генералния директор на БНР Светослав Костов. За временно изпълняващ длъжността бе назначен директорът на архива в радиото - Антон Митов.

Според председателя на СЕМ София Владимирова Костов не се е справил с поверената му отговорност. „СЕМ не разполага с отговор на въпроса какво се случи на 13 септември. Спирането на сигнала нарушава и Закона за радио и телевизия и Конституцията“, посочи тя.

От своя страна, Светослав Костов обвини членовете на СЕМ, че не са се запознали достатъчно добре с мотивите, които им е изпратил. Той посочи, че ще обжалва решението на СЕМ пред съда.

По време на свикана от него пресконференция Костов се държа изключително нагло и арогантно и продължи да настоява, че политици не са оказвали натиск върху него, както твърди журналистката Силвия Великова. По думите му натиск му е оказван единствено от СЕМ. „А някой натиска ли СЕМ“, попита на свой ред той.

С решението си днес СЕМ доказа, че или е над законите в България, или цели да дестабилизира БНР“, коментира той и обясни, че е предоставил достатъчно доказателства, че на 13 септември сигналът на програма „Хоризонт“ всъщност не е бил спиран.

Бившият директор заяви, че за трите месеца от встъпването в длъжност е спестил на БНР 1 млн. лв. и е възложил проверки на всички обществени поръчки и договори, сключени назад във времето. Целта е била да се провери защо някой е заложил дефицит, който в момента е близо 4 млн. лв. По думите му във връзка с това вече има образувани проверки.

Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Доверието у него започна да пада, когато на 12 септември журналистката Силвия Великова заяви, че именно той я е свалил от ефир. Тя разказа за разговор между двамата, в който Костов ѝ е казал, че му е оказван натиск от четирима души за нейното отстраняване. Само ден след това сигналът на програма „Хоризонт“ бе спрян за 5 часа – във времето, в което се излъчва предаването на Силвия Великова. Това стана причина да започне проверка на прокуратурата, а СЕМ да свали доверието си от Светослав Костов.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани