Банов: Финансиране да получават само активните читалища

12:23, 17 окт 19 / Култура и наука 25 1293 Topnovini
1

Промяна в Закона за читалищата е необходима и ще бъде направена. Tова заяви министъра на културата Боил Банов, цитиран от БНР. Той коментира, че трябва да има яснота при финансирането им и да се дават средства на тези читалища, които развиват реална дейност.

Министър Банов съобщи, че промените вече са обсъждани със Съюза на читалищата и Сдружението на общините. Той заяви, че ще се търси по-голяма отчетност за дейностите, които извършват читалищата: "Защото има много сериозни читалища, които са чест за нацията, но не може да крием, че има и някои които вегетират. Трябва да има яснота, когато се финансират и всъщност да се финансира там, където има реална дейност, и където се развиват добрите традиции. Мисля, че ще направим един подобаващ закон, който да носи сигурност и гаранции, в същото време да подкрепя тези, които наистина работят сериозно".

Министърът прогнозира, че промените в Закона ще бъдат направени, след възобновяване на работата на Народното събрание, след провеждането на местните избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани