Захариева: Отлагането на преговори със Северна Македония ще влоши ситуацията в региона

18:37, 16 окт 19 / Политика 25 4583 Topnovini
1

Отлагането на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз ще влоши и дестабилизира ситуацията в региона, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

Заев: Ако ЕС не вземе решение за преговори, значи не зачита Преспанския договор

Тя коментира евентуалното отлагане на започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз.

"За огромно съжаление аз не съм изненадана от това, което се случи на срещата във вторник. Мисля, че е грешка и много се надявам, че въпреки че Съветът на министрите не успя да вземе решение по темата за разширяване, лидерите могат да направят това. Считаме, че ще бъде наистина голяма грешка поредно отлагане на старта на преговорите със Северна Македония и Албания, ще се дестабилизира целият регион'', заяви тя. 

Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за членството на Северна Македония и Албания

''Започването на преговорите не е краен процес, това е един много-много дълъг процес. И позицията на България е: започване на преговори с двете държави без рамка. И това беше нашата оферта – аз имах разговори с френския европейски министър по телефона – нека да дадем зелена светлина и на двете държави. Има време до свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще се утвърди преговорната рамка – те могат да напреднат още с реформите. България и до днес има условности по добросъседските отношения и това беше нашата позиция, но много се надяваме, че лидерите ще подкрепят старт на преговорите'', категорична беше Захариева. 

Петер Лимбург: Ако ЕС не се погрижи за Западните Балкани, ще го направят Русия и Китай

''България подкрепи започването на преговори и това няма общо с нашата преговорна позиция, - да, ще подкрепим преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на междусъседските отношения и на договора ни със Северна Македония, в който са заложени много ясни условия – и в 10-та, и в 35-та глава, преди започването на одобряването на преговорната рамка. За съжаление, има голяма вероятност стартът на преговорите да бъде отложен за месец март, - считаме, че това ще бъде огромна грешка", каза още тя.

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани