Петер Лимбург: Ако ЕС не се погрижи за Западните Балкани, ще го направят Русия и Китай

15:30, 16 окт 19 / Свят 25 1806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Ако Европейският съюз не се погрижи за страните от Западните Балкани, това ще го направят други сили като Русия и Китай'', заяви генералният директор на „Deutsche Welle“ Петер Лимбург, съобщи БГНЕС.

„Много е важно държавите от Западните Балкани да имат европерспектива“, категоричен е ръководителят на една от най-големите и авторитетни германски медии. „По-добре е тези държави, които искат да станат членки на ЕС да знаят, че могат, отколкото да изгубят надежда“, добави той.

Директорът на „Deutsche Welle“: Случаят БНР показва какво става, когато политика и журналистика се смесят

Бундестагът гласува за започване на преговори на Македония и Албания за присъединяване към ЕС, но вчера на срещата на външните министри от Съюза не беше взето окончателно решение. То беше оставено на лидерите, които ще се съберат по-късно тази седмица в Брюксел. Причината да не се вземе положително решение веднага е позицията на президента Еманюел Макрон.

Петер Лимбург е притеснен от нарастващия популизъм в някои европейски страни, което може да попречи на поредното разширяване.

„Много хора от старите членки смятат, че ЕС е станал прекалено голям и недостатъчно гъвкав. Виждаме как преди Евросъюзът беше клуб на държави с общи ценности, а сега – имаме Брекзит и всеки е с различно мнение. Считам, че няма да намерите мнозинство в една държава-членка, която да е „за“ разширяването“, смята журналистът.

Пендаровски: Дайте шанс на Северна Македония, нито една кандидатка не е променяла името си преди

Във връзка с позицията на Париж за бъдещото разширяване генералният директор на „Deutsche Welle“ коментира: „Ако разгледате ситуацията във Франция, ще видите, че вътрешната политика оказва сериозно влияние върху Макрон. Той едва оцеля след движението на „жълтите жилетки“. Все още Марин Льо Пен му диша във врата. Това означава, че Макрон прави не това, което трябва, а това, което ще го спаси“.

Засягайки ситуацията на Балканите, Петер Лимбург отдели внимание на разрешаването на спора за името на Македония, което стана благодарение на подписания Договор от Преспа от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Франция потвърди, че не иска преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие

Според журналиста, бившият гръцки премиер е успял да прокара път, така че да се подпише споразумението, знаейки много добре, че с това ще загуби изборите. „Сигурен съм, че мога да намеря поне 100 теми, с които не съм съгласен с Ципрас, но за споразумението му свалям шапка“, добави Петер Лимбург.

Журналистът смята, че е добре, когато германската индустрия демонстрира смелост и се противопоставя на хората, които очевидно нарочно нарушават международните закони и са врагове на свободата на пресата. Така той коментира сагата около избора на място, където да бъде построен новият завод на най-големия в света автомобилен гигант - „Фолксваген“.

На финалната права в тази „схватка“ останаха Турция и България. „Фолксваген“ в началото на октомври създаде фирма за строителството на завод в град Маниса, недалеч от Измир. Инвестицията в бъдещия завод се оценява на над 1 милиард евро, а капацитетът – 300 000 коли годишно.

Volkswagen отлага изграждането на завод в Турция

По първоначални данни там трябваше да се произвеждат моделите „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Суперб“. Но започналата на 9 октомври операция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Северна Сирия стана причина концернът да се откаже, поне засега, от плановете си. Според коментар на „Deutsche Welle“ това може да бъде разглеждана като шанс за България.

Самият Петер Лимбург сподели, че „през живота си е карал много коли от „Фолксваген“. „Убеден съм, че са сглобени на правилното място“, категоричен е той. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама