Каракачанов: България трябва да има балансирана позиция спрямо санкциите към Турция

12:10, 16 окт 19 / Политика 25 1758 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

България трябва да има балансирана позиция спрямо санкциите към Турция. Такова мнение изрази пред журналисти в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Преди около седмица Турция започна операция „Извор на мира" в Северна Сирия, като обяви, че тя е насочена срещу „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия. ЕС осъди действията на съседката ни, а много държави наложиха санкции към турската страна.

Борисов: Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре

Каракачанов подкрепи изразената от премиера позиция, че военните действия в Сирия трябва да се преустановят, за да не се стигне до хуманитарна криза. „Политиката на полицията и армията трябва да бъде такава, че да не се допускат военни действия в наша територия“, категоричен е военният министър.

Шантажира ли ни Ердоган с бежанците?

Според него най-голямата опасност в случая представляват джихадистите, тъй като бягащите от военните действия се насочват към Ирак или Сирия. „Те няма как да преминат турската армия и да отидат в турска територия, и оттам да тръгнат към България. Опасността е – тези над 150 хил. джихадисти, охранявани от кюрдите. Ако бъдат освободени – има две възможности или да се омешат в групи от бежанци и да тръгнат към Европа, или да възобновят бойните действия към Сирия. Така конфликтът ще започне отначало“, анализира още Каракачанов.

„Българската позиция трябва да бъде балансирана спрямо санкциите към Турция. Българската армия е в готовност да подпомага Гранична полиция. Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем да го свършим“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама