Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

11:18, 16 окт 19 / Свят 25 905 Topnovini
1

Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия. Това става ясно от думите на турския посланик в София Н. Пр. Хасан Улусой в интервю за Радио "България".

 

Попитан дали предприемането на военни действия в Сирия от страна на Турция е било неизбежно, Улсой отговори:

След като ДАЕШ бе в известна степен обезвредена се появи проблемът с Партия Демократичен съюз (PYD) и Силите за народна защита (YPG), който представлява заплаха за националната ни сигурност, териториалната ни цялост и сигурността на хората от региона. Положихме огромни усилия да се справим, проведохме редица консултации с нашия съюзник САЩ, но не постигнахме резултат. Всичко това направи предприемането на операцията неизбежно. Нашето желание бе тя да бъде проведена заедно със съюзниците ни, и най-вече със САЩ, но след като не получихме подкрепа, предприехме военни действия в съответствие с правилата на ООН.

Ердоган: Няма да прекратим акцията в Сирия

Посланик Улусой заяви, че продължителността на операцията зависи от развоя на военните действия. По думите му с предприемането на военни действия Турция си поставя две основни цели.

Първоначално се цели прочистване на района от терористични елементи, които биха накърнили националната ни сигурност и териториалната ни цялост и създаване на зона за сигурност с ширина 30-35 км. На следващия етап ще поощрим завръщането на доброволен принцип в създадената зона за сигурност на сирийските бежанци, които понастоящем пребивават в Турция. Предвижда се броят на завърналите се да е между 1 и 2 милиона души, посочи той.

Турският посланик отбеляза, че осигуряването на възможност за завръщане в родината им на толкова голям брой бежанци със сигурност ще доведе до намаляване на миграционния натиск и заяви, че Турция е готова с подкрепата на международната общност да осъществи инвестициите, необходими за изграждане на съответната инфраструктура в опустошения от военните действия район.

Шантажира ли ни Ердоган с бежанците?

Реакциите на международната общност във връзка с операцията, наречена „Извор на мира“ обаче, с малки изключения, са остри и критични. На тях Посланик Улусой отговори така:

Полагаме усилия да обясним операцията, но има такива, които не желаят да ни разберат, защото преследват определени цели. Важно е да се отбележи, че става дума за законна самоотбрана по чл. 51 от Устава на ООН. Терористичната атака от 11-ти септември бе насочена към един град и тогава международната общност се позова на този член, за да предприеме ответна операция. Същевременно съществува разпоредбата за колективна отбрана на член 5 от Северноатлантическия договор, въз основа на който тогава ние подкрепихме нашия съюзник САЩ. Очакваме същата солидарност да бъде показана днес спрямо Турция. За жалост това не се случва.

Борисов: Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре

Турският посланик в София отбеляза, че изявленията на българската страна се посрещат със задоволство в Анкара и изтъкна, че двустранното сътрудничество в областта на сигурността е изключително конструктивно.

Изявлението на премиера Борисов бе важно предупреждение към останалите държави от ЕС да спрат с нападките. Министър Захариева също положи усилия на Съвета по външни работи в Страсбург. Отдаваме голямо значение на факта, че страна-членка на Съюза ни разбира. Приветстваме балансираните и конструктивни изявления на българските представители. Сътрудничеството ни е от взаимна полза, каза посланикът Хасан Улусой.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани