Мишел Барние даде срок до полунощ за споразумение за Brexit

16:42, 15 окт 19 / Свят 25 2209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние е определил краен срок до полунощ за постигане на споразумение с Великобритания. Той заявил пред 27-те страни-членки на ЕС, че вижда три възможни Brexit сценария до вторник в полунощ - постигане на споразумение с Великобритания (Брекзит със сделка), поредното отлагане на излизането на Обединеното кралство от ЕС или "провал" на преговорите (Brexit без сделка), според дипломати от единния блок, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Захариева: Едва когато Brexit се осъществи, ще оценяваме трудностите

Барние посочил пред европейските министри в Люксембург, че митническите спогодби за остров Ирландия, въпросът да се даде повече власт на управляващите в Северна Ирландия, както и така наречените клаузи за равнопоставеност, са все още отворени и нерешени важни теми в течащите преговори, казали пред Ройтерс неназованите дипломати.

За да осигури успех на днешните преговори, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще трябва да постигне съгласие за установяване на митническа граница в Ирландско море, която да държи целия остров Ирландия в рамките на единния пазар на ЕС, посочва британското издание.

Великобритания ще спре свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

Очаква се Барние да съобщи в сряда дали самите Brexit преговори ще продължат до следващата седмица. По-рано днес Мишел Барние заяви, че сключването на сделка ще бъде "трудно постижимо, но все пак възможно" до края на седмицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама