„Да не се изложим пред чужденците“

17:00, 15 окт 19 25 3334 Шрифт:
Кристиян Шкварек Автор: Кристиян Шкварек

Плачът на байганьовците, за които чуждото мнение е най-важно


България падна с цели 6 гола на мач срещу Англия. В потрес ли беше страната ни от представянето на футболистите? Реагира ли обществеността остро срещу състоянието на отбора ни и спорта като цяло? Не – занимава се, вместо това, с 30 запалянковци, които били подвиквали расистки обиди.

Нещо повече, от един ден медиите, обществените организации и половината "Фейсбук" представляват хора, които се превиват като бито куче как сме се били "изложили пред чужденците". Колко писали чуждите медии срещу нас. Колко ги било срам, че са българи.

Лее се невероятна патетика как трябвало да се извиним на англичаните, да се самобичуваме, да се преклоним. Да сме се били извинили точно на англичаните – на онези, които „изобщо“ не се държат като варвари по курортите и улиците ни ежегодно. На чиито стадиони  никога не е имало ултраси и запалянковци, камо ли пък расизъм.

Обясняват ни изтънчени и обидени гласове отвсякъде колко срамни били събитията от снощния мач. Събитията от снощния мач са норма в половин Европа, особено в Италия, Швейцария или Чехия. По десетки стадиони се случват това, което видяхме вчера, и то в много по-големи мащаби. Защото фундаментална част от културата на запалянковците е да предизвикват (“to taunt”) чуждия отбор.

Всъщност това един народ да е съставен от такъв голям процент хора, които се превиват за чуждото мнение и одобрение е срамното в случая. Никой англичанин не се интересува какво мислят българите или какво се пише по българските медии, но на много широк сегмент от българите им е от жизнено важно значение какво пишат по английските медии.

Да сте виждали някога англичанин да се срамува и извинява за поведението на сънародниците си по курортите на Южна Европа? Да сте виждали изобщо на западняк (или на руснак) да се интересува какво пишат по българските медии? Още по-малко да се превива от срам?

Каквито и да са тези хора – алкохолици, буйстващи, простаци, расисти, поне имат национална идентичност и някакъв гръбнак, някакво достойнство, което не им позволява да се превиват пред мнението на българите или други народи.

А вие, които се потите от срам какво ще "си помислят чужденците за нас"? Вие сте с тежък комплекс за малоценност. Вие сте истинските байганьовци, които не могат да избягат от манталитета на балканеца, смятащ че струва по-малко от западняка, комуто трябва да му се извинява и да търси неговото одобрение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама