Политолози разнищиха дебата Манолова vs. Фандъкова

09:56, 15 окт 19 25 4464 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Тази неделя станахме свидетели на първия дебат между основните опоненти за кметското място в столицата. На горещия стол седнаха кандидатът на ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова и гражданският кандидат Мая Манолова. Кой победи в дебата, какво поведение демонстрираха двете дами, какви послания отправиха към избирателите си  –  отговори на тези въпроси потърсихме от социолога Андрей Райчев и политическия анализатор Георги Харизанов.

Кой победи в дебата Манолова vs. Фандъкова?

Андрей Райчев смята, че в подобни срещи няма победители, но според него Манолова е успяла да постигне повече в дебата, отколкото Фандъкова. Той отбеляза, че Мая Манолова е била по-оживена и е успявала по-ясно да казва, това което е имала предвид. „По спорните неща няколко пъти надделя“, отбеляза Райчев. По думите му дебатът между двете дами е показал добро равнище на възпитание и еволюция на българската политика. „И двете са сериозни хора, нямаше никакви лични нападки. И двете се справиха чудесно. Дебатът беше възпитан и дузина мъже могат да се поучат от тези дами как да дебатират“, смята социологът.

Политическият анализатор Георги Харизанов е на мнение, че Фандъкова е излязла победител в дебата. Според него разликата в нивото на компетентност и познаване на материята между двете е фрапантна. По думите му „историческият момент“ е на страната на Мая Манолова заради новата й роля и високия й остатъчен рейтинг от предишната й длъжност. „Ако мога да определя участниците с по две думи – това са компетентност и предвидимост срещу емоция и енергия“, отбеляза Харизанов.

Какво говори изборът на теми?

(Йорданка Фандъкова предложи атмосферния въздух и облика на цялостната градска среда, а Манолова се спря на „Топлофикация“ и обществените поръчки)

Според политолога Андрей Райчев и двете опонентки имат своите много сериозни аргументи, които се изразяват в подбора на темите. „Фандъкова казва: „Аз управлявам добре, София се развива. Аз работя по проблемите. Манолова не оспорва това, но тя казва, че опонентът й има две слабости – „Вие не управлявате, Вие сте зависим човек за разлика от мен и има огромна корупция в областта на обществените поръчки“, коментира Райчев. Според него дебатът е заключил две положения - който иска промяна гласува за Манолова, който иска статуквото – подкрепя Фандъкова. "Корупцията и непрозрачността са сила на Манолова, реалните успехи са сила на Фандъкова. Двете се опряха на своите сили“, категоричен бе Райчев.

Според Георги Харизанов прави чест на Фандъкова, че е избрала „неудобни“ теми за дебатиране, а не такива, с които може лесно да се хвали и да избегне полето на критиките и спора. Според него въздухът ще става все по-важна тема, която обаче не зависи само от политиката на местната власт. Анализаторът е останал изненадан от избора на теми от Манолова. „Обществените поръчки са тема, по която се чуха много легенди и няма никаква конкретика, доказваща нарушения. Ама никаква“, заяви той. По думите му ако сегашното управление има вина за нещо, то е за лошата комуникация и условията да се създаде усещане за нещо нередно.

Фандъкова или Манолова бе по-подготвена?

Според Андрей Райчев и двете претендентки за столицата са били достатъчно подготвени. „Фандъкова е кмет, тя има доста сериозни аргументи и постижения. Манолова пък има своите остри моменти, в които да покаже как определени пари не са похарчени ефективно или пък непрозрачно“, посочи той, като добави, че Мая Манолова е успяла много неприятно да „засече“ Фандъкова с публикуваната вече снимка на мини автобус, чиято фирма още не е спечелила обществената поръчка.  Политологът оцени ситуацията като груба грешка от страна на екипа на Фандъкова. „Имаше дребни сблъсъци – шпаги, но не може да се каже, че някой в този дебат загина или имаше огромно превъзходство над другия“, коментира още той. Според Райчев Йорданка Фандъкова е силно уравновесен човек с морални качества, но Манолова пък е активен борец срещу корупцията, която няма да се примири със сегашното положение на обикновения човек.  

Георги Харизанов смята, че отговорът на този въпрос е ясен. Според него Манолова е твърде далеч от познаването на града и проблемите му. Харизанов смята, че тя успява добре да прикрива това свое незнание. „Манолова бяга от конкретика и засега се опазва от гафове, но това не значи, че показва подготвеност. Напротив“, коментира той. „Тя залага на емоция и на набор от добре наизустени емоционални клишета, с които да бяга от конструктивността и конкретиката“, заяви още анализаторът.  Според него ръкомахането и пенявенето не носят точки в голямата политика, агресивното прекъсване на опонента и неспазването на регламента – също.  Харизанов оценява дебата между двете дами като добра първа тренировка. Той очаква малко повече емоция от страна на Фандъкова, както и повече опити на Манолова да се покаже като по-компетентна и информирана.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама