До месец военноморските сили ще получат нов вертолет

15:16, 14 окт 19 25 1849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До месец авиобазата във Варна ще разполага с още един вертолет. Това каза днес командирът на отделната вертолетна авиобаза „Чайка” на Военноморските сили подполковник Спас Спасов, съобщава БТА.

Преди две години ВМС загубиха един от своите хеликоптери „Пантер” по време на учение в Черно море, като тогава загина пилотът.

„В случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света, най-добрия хеликоптер. И понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова животът, сме загубили 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 милиона, колкото коледните надбавки на пенсионерите”, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Машината, която сега ще дойде в база „Чайка”, е модел „Дофин” на „Еърбъс Хеликоптерс”. От публикация във в.”Българска армия” става ясно, че вертолетът се предоставя на нашата страна в рамките на уреждането на арбитражно дело с авиопроизводителя, който по договор от 2005 г. достави и машините „Кугър” и „Пантер”.

Подп. Спасов посочи пред журналисти, че новата машина ще е характеристики, сходни на „Пантер” (двата модела са от едно "семейство", като оригиналният дизайн датира от 70-те години - б.р.), но вероятно ще има разлики в оборудването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама