Австралия: Следим отблизо делото "Полфрийман"

09:30, 14 окт 19 25 2159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийските власти следят отблизо правното развитие по делото на Джок Полфрийман и ще продължат да работят с българското правителство относно положението му и условията за неговото освобождаване. Това посочват от Министерството на външните работи на Австралия в отговор до програма „Хоризонт“ след запитване дали предстоят още дипломатически контакти със София по случая с австралийския гражданин, който остава в центъра за имигранти в Бусманци.

Протест в подкрепа на Джок Полфрийман в Сидни

От дипломатическото ведомство на Австралия посочват, че такива контакти е имало и миналата седмица и припомнят за некоректно предадени думи на временно управляващия посолството в Атина Джон Филп след среща с българския правосъден министър Данаил Кирилов.

Съдийският състав: Предсрочното освобождаване на Полфрийман трябва да се изпълни незабавно

"На срещата бяха изразени притесненията за неясните законови основания за задържането на Джок Полфрийман и загрижеността на Австралия, ако на случая влияят фактори, различни от правните съображения", се казва още в отговора до „Хоризонт“ като са цитирани думи на говорителя на външното ведомство на Австралия.

До два месеца се очаква решението на Върховния касационен съд дали да се преразгледа освобождаването на Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

Приятели на убития Андрей Монов организират футболен турнир в негова памет

„По делото „Полфрийман“ в България няма политически натиск", заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която призова случаят да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама