Радев: БАН е нашият национален капитал

21:53, 12 окт 19 / Култура 25 3098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската академия на науките отбеляза 150 години от основаването си с празничен концерт в НДК, предаде БГНЕС.

Пред академичната общност, бивши ръководители на БАН, учени и стотици граждани изпълниха зала 1 на НДК, приветствени слова отправиха президентът Румен Радев, образователният министър Красимир Вълчев и председателят на БАН Юлиан Ревалски.

Държавният глава подчерта, че научните институти и учените са гордостта на Академията по света, те са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България по света, призван да търси рационалните решения в едно сложно време.

„Много са проблемите на човечеството, за които само науката може да даде отговори. И българската наука работи активно в сътрудничество с партньорски центрове, използва оптимално европейската концепция за отворена наука“, отчете Радев.

Президентът отбеляза още, че днес не са редки случаите, в които нашите учени са принудени да търсят призвание в чужди институти, научни центрове и лаборатории. „А там, където няма силно образование, където не се развива водеща наука, и то добре финансирана, не може да има и силна икономика“.

„Историята на БАН не може да се опише с няколко думи, защото с нея се асоциира историята на Третата българска държава“, отбеляза образователният министър Красимир Вълчев и акцентира, че през последните години държавата и учените от БАН имат активен диалог. „Днес най-важната дума е свързаност – да работим заедно в партньорство. Това се опитваме да направим в последните години. Минали сме през трудни периоди. Ако учени и държава работим заедно ще вървим напред, а така и България.

Председателят на БАН направи кратък исторически преглед за дейността на БАН с най-големите постижения, запазили ни лидерско място по света. Сред тях са първият компютър, храните за космонавтите, постижения в медицината и химията. Ревалски не пропусна да напомни и за проблемите през последните години. Според него дори се е стигнало до дискредитиране на научните постижения и до разформироване на Академията. С общи усилия и диалог обаче този труден период е отминал.

Ревалски не пропусна и да благодари на правителството за отпуснатите допълнителни средства по повод 150-годишния юбилей.

„Академията е напълно интегрирана в европейското и световно научно пространство, има договори с десетки университети и международни организации. Днешният празничен ден ни дава основание да изпитваме онази историческа гордост за изпълнена мисия, завещана от учредителите на Книжовното дружество, да превърнем научното наследство в национален капитал, но и да се уверим, че благодарение на вас, уважаеми колеги, които сте обрекли личната и творческа съдба на БАН, тя ще пребъде“, обърна се към учените Ревалски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама