САЩ и Русия с вето в Съвета за сигурност на ООН за мерки срещу Турция

11:57, 11 окт 19 / Свят 25 1156 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7

Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие относно становище за военната операция на Турция в Сирия на закрито заседание за обсъждане на действията й, предаде БГНЕС. САЩ и Русия наложиха вето на становището на пет европейски членове - Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Същевременно френският министър за Европа Амели дьо Моншален заяви, че санкциите на ЕС срещу Турция заради нейната антикюрдска офанзива в Сирия са "на масата". Потенциалните мерки срещу Анкара ще бъдат обсъдени по време на заседание на Европейския съвет следващата седмица.

Петимата членове на Европейския съвет, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки призоваха Турция в съвместно изявление „да прекрати едностранните военни действия“. Те заявиха, че операцията заплашва прогреса срещу терористичната групировка „Даеш“, въпреки че една от целите на операцията е да изчисти всички останали терористи на групировката от региона.

ООН и НАТО са притеснени от турското нахлуване в Сирия

През нощта министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе разговори с френския си колега Флоранс Парли, американския министър на отбраната Марк Еспер и държавния секретар по отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. Акар е казал на Парли, че целта на операцията е елиминиране на съществуващи терористични групировки в региона източно от река Ефрат, както и да се създаде коридор за мир, за да се гарантира, че сирийците, живеещи в Турция, могат да се върнат в родината си.

Акар казал още на Парли, че Турция е "единствената държава-членка на НАТО и коалицията, която води битка гърди в гърди с „Даеш“ и е неутрализирала повече от 3 000 терористи на Даеш", се казва в изявлението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 67 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.