ООН и НАТО са притеснени от турското нахлуване в Сирия (ОБНОВЕНА)

09:05, 11 окт 19 / Свят 25 2407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ООН и НАТО гледат с притеснение на турското нахлуване в Сирия. Петте европейски членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха от Турция „да спре едностранните си военни действия” в Сирия в декларация след извънредно заседание на Съвета на закрити врата, предаде БГНЕС.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членката на алианса Турция да прояви сдържаност и добави, че общият враг в този регион остава групировката „Ислямска държава”. Той ще бъде на двудневно посещение в Турция, за да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Мевлют Кавушоглу.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан призова за спешна среща на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ.

Турция започна сухопътна операция в Северна Сирия

Петте европейски държави-членки на Съвета за сигурност на ООН също призоваха в съвместно изявление Турция да прекрати офанзивата срещу сирийските кюрдски сили. Норвегия, страна съюзник на Турция в НАТО, обяви спирането на износа на оръжие за Анкара. Същата мярка вчера обяви и Финландия, която не е член на НАТО.

Отвъд океана - американският президент Доналд Тръмп продължи с острата реторика. Тръмп заплаши „да разруши турската икономика“, ако Анкара „премине границите“. Той обеща „силен удар“, ако „Турция не играе по правилата“. В отговор Анкара заяви, че няма да промени политиката си заради тази заплаха. "Ако Анкара се страхува от каквито и да било заплахи, то нямаше да започне операцията в Сирия", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу. 

Същевременно група от близо 30 републиканци в Конгреса на САЩ подготвя санкции срещу Турция във връзка с военната операция на Анкара в Сирия, както и заради сътрудничеството й с Москва, заяви в прессъобщение вносителят на законопроекта Лиз Чейни.

Ердоган заплаши да отвори вратите на милиони сирийски бежанци към Европа

Равносметката от турската офанзива, наречена "Извор на мира", дотук е над 100 цивилни жертви, десетки ранени и десетки хиляди напуснали домовете си. По последни данни досега са били атакувани 181 цели на кюрдските сили в Северна Сирия. Убити са "174 терористи", съобщи Турция.

Турската операция е насочена срещу кюрдските милиции и цели създаването на "зона за сигурност", която да помогне за връщането в Сирия на милиони бежанци. Световните сили обаче се опасяват, че операцията ще усложни ситуацията в Сирия, както и че в хаоса затворниците джихадисти може да избягат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама