България и Сърбия с общи усилия за качеството на водите в трансграничните реки

11:27, 11 окт 19 / Общество 25 1376 Topnovini
1

България и Сърбия ще провеждат координиран мониторинг на водите в трансграничните реки. Това стана ясно по време на първото заседание на Смесената комисия за сътрудничество за опазване на околната среда между Република България и Република Сърбия, която се състоя на 10 октомври 2019 г. в Белград, в което участваха заместник-министър Николай Кънчев, посланикът на Р България в Р Сърбия Радко Влайков и експерти от МОСВ, съобщиха от МОСВ.

По време на срещата беше одобрена Двугодишна работна програма за 2020-2021 г. за прилагане на Меморнадума за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Р. България и Министерството на защитата на околната среда на Р. Сърбия, подписан на 22.01.2019 г. за сътрудничество в областта на околната среда.

От българска страна бяха повдигнати въпроси във връзка със сигналите за трансгранично замърсяване на р. Драговищица и други трансгранични реки.

Изследват водата от река Драговищица за замърсяване

В резултат на проведените дискусии Съвместната комисия взе решение до края на 2019 г. да бъде създадена работна група за провеждане на координиран мониторинг за изследване на качеството на водите на трансграничните реки. Работната група ще има за задача да направи и преглед на нормативната база на двете страни по отношение на мониторинга, методите за пробовземане и анализ, референтните стойности на показателите, дейностите по извършване на пробовземане, транспортиране, измерване и изпитване на водите, както и анализ на получените резултати и извършване на координиран мониторинг на трансграничните реки.

Нено Димов изиска от Сърбия данни за замърсяването около Босилеград

Ще се формира и експертна работна група, която има за задача да изготви проект на двустранно споразумение за прилагане на конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст, с което да се уредят сроковете и реда за провеждане на процедурата и публичните консултации, в това число на обществени обсъждания на териториите на двете държави, реда за размяна на документацията и нейното публично оповестяване, както и предоставянето ú на официалните езици на двете страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани