Изследват водата от река Драговищица за замърсяване

14:35, 05 юни 18 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проби за изследване на водата за бактеорологично и химическо заразяване са били взети от река Драговищица. Тя преминава през Босилеград, където след проверка, властите обявиха, че водата в обществените чешми, водопровода на сръбския град и село Райчиловци е заразена. 

Сигналът, че реката е замърсена и на наша територия е бил подаден от жители на село Драговищица.

Местни жители подали сигнал на тел. 112 със съмнения, че река Драговищица и на наша територия е със замърсявания. Сигнал подала и кметицата на с. Драговищица София Плачкова. 

Екип на "Кюстендилска вода" e взел проби на място. Изследванията ще се правят в лабораторията на дружеството, а резултатите ще станат ясни до няколко дни, каза Ивайло Чалъков, главен експерт по мобилизационна подготовка и защита на населението при общината в Кюстендил, за БНР.
 
"Не става въпрос за питейната вода, а за речната вода на Драговищица, която се ползва за напояване или за ползване от животните", добави той.

От Института за обществено здраве в град Враня, Сърбия, е направена проверка на водата и в другите населени места около Босилеград, но засега замърсяване там не е открито.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама