Крещящо разминаване между версиите на шефа на БНР и техническия директор

14:56, 10 окт 19 25 3208 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Прокуратурата работи по две версии за спирането на БНР. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване си в анкетната комисия за случая „БНР“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Комисията бе сформирана, за да проучва фактите и обстоятелствата, свързани с опита да бъде свалена от ефир журналистката Силвия Великова, последвалото прекъсване на програма „Хоризонт“ и твърденията за политически натиск върху работещите в националната медия.

Само в ТОПНОВИНИ: Светослав Костов с първи коментар за процедурата по отстраняването му

Две са основните версии – едната на директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, а другата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Първа версия: Генералният директор Светослав Костов е бил в командировка, но се е прибрал ден по-рано. Върнал се е в България на 11 септември и е разпоредил на техническия директор да спре сигнала на програма „Хоризонт“. Пламен Костов отговорил – „Това е пълно безумие, а Светослав Костов му заявил „Изпълнявай“.  Първата версия твърди, че спирането на радиото е станало със знанието на генералния директор на БНР.

СЕМ ще подаде оставка, ако Костов се окаже невинен

Втората версия: Светослав Костов заявява, че не е възлагал спиране на програмата. Той няма спомен за час, няма спомен за разговор с Пламен Костов: „Казва - може и да е звънял, може и не е“.

Главният прокурор съобщи, че предстои очна ставка между двамата, защото има "крещящо разминаване" в показанията им. По думите му ще се изискват разпечатки от телефоните на всички лица, за да се установят всички факти.

Сотир Цацаров обясни, че е съществувал план за профилактика на предаватели, но за Белоградчик, Ивайловград и Тръстеник, а то не предполага спиране на сигнала на радиото в цялата страна. Проверката е установила, че причината за спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ не е техническа. „Имало е пълна техническа възможност да има програми“, обяви Цацаров. 

Обвинител №1 представи пет сюжетни линии, по които работи прокуратурата около случая „БНР“. Заглъхването на програма „Хоризонт“, натиск върху журналистката Силвия Великова, финансови злоупотреби в БНР, проява на агресия между двама редактори и един репортер и твърдения за предотвратен втори опит за спиране на програма "Хоризонт" на 4 октомври, който се оказа планирана профилактика. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама