Юрий Асланов: Фандъкова има логично предимство, но може да се окаже илюзорно

13:50, 10 окт 19 25 2508 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Партиите, които са водещи в национален мащаб и имат парламентарно представителство, на редица места са изтласкани встрани, изместени са от най-разнообразни местни коалиции или от политически формирования, които нямат никакъв шанс за успех на национални избори. Това каза за ТОПНОВИНИ социологът Юрий Асланов.

Според него тази кампания разкрива колко е дълбока кризата на партийната система.

На въпрос дали има сблъсък на идеи за управлението на столицата Асланов заяви, че : ''Сблъсък на идеи има, но той остава в сянката на основната интрига – борбата за надмощие на основните мажоритарни кандидатури за кмет.''

По думите му Фандъкова акцентира на постигнатото, на успехите и обещанията за продължение напред по досегашния начин, който е преценен от щаба на Фандъкова като успешен. От страна на другите кандидати се атакува статуквото с остри критики за проблемите и злоупотребите с публичните средства.

Той смята, че посланията на кандидатите не предлагат изненади.

За сагата Джамбазки - Сидеров Асланов е на мнение, че нито един от двамата няма да е кмет. "Ще са доволни, ако получат места в Общинския съвет".

''Манолова, ако загуби, ще е в лично качество. Евентуалната загуба на Фандъкова ще се тълкува като събитие, защото засяга статута на партия ГЕРБ и може да предизвика криза в по-общ план'', поясни социологът за битката между двамата основни кандидати за кметския стол в София.

Според него столичният избирател, а и българският отдавна е привикнал на прагматичен, а не емоционален вот.

На въпрос кой от кандидатите има най-голям шанс да спечели изборите в София Юрий Асланов каза:

''Фандъкова има логично предимство, но то може да се окаже илюзорно, ако протестно-наказателният вот вземе връх и на балотажа се концентрира в полза на нейния опонент. Защото балотажът този път е неизбежен – никой не може да спечели на първи тур.''

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама