Опитите за самоубийства у нас намаляват

13:10, 10 окт 19 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват", съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве, цитиран от БТА. Световната здравна организация посвещава Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, на превенцията на самоубийствата.

По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа, и в света.

10 октомври – Световен ден на психичното здраве

"Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3% от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22%. Това потвърждава изводите, че човешките взаимоотношения имат ключово значение в превенцията на самоубийствата", каза Хинков.

"Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5%. От тази група основното е наличието на психическо заболяване. Не повече от 5% от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа. В 35 на сто от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия", посочи Хинков.

Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство. "40 секунди за действие" е мотото на днешния ден, като усилията са насочени към повишаване на осведомеността на мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Околийски цитира информация на СЗО, според която в световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60 на сто, като самоубийството заема десето място като причина за смърт.

Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи, отбеляза Околийски. Според редица съдебни експерти голяма част от т.нар. смърт от нещастни случаи всъщност са реализирани опити за самоубийство. Поради това се смята, че общият брой на жертвите в света е около 4 милиона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама