Нараства износът ни за ЕС и трети страни

11:14, 10 окт 19 25 1926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През периода януари – юли износът на България за ЕС нараства с 4.8% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 22 629.6 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.6% от износа за държавите - членки на ЕС, сочат данни на НСИ. 

При износа на България за ЕС за този период най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

НСИ: През август промишленото производство регистрира спад

Вносът на България от ЕС през периода януари - юли 2019 г. се увеличава с 2.1% спрямо същия период на предходната година и достига 23 842.7 млн. лв.  Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През периода януари - август износът на стоки от България за трети страни нараства с 4.3% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 12 118.0 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 49.7% от износа за трети страни.

Къде са най-високите и най-ниските заплати в България

През август 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 13.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 607.7 млн. лева.

Министър-председателят Бойко Борисов също коментира данните на НСИ. Според него усилената работа на правителството дава съответните резултати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама