Нараства износът ни за ЕС и трети страни

11:14, 10 окт 19 / Икономика 25 1127 Topnovini
1

През периода януари – юли износът на България за ЕС нараства с 4.8% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 22 629.6 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.6% от износа за държавите - членки на ЕС, сочат данни на НСИ. 

При износа на България за ЕС за този период най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

НСИ: През август промишленото производство регистрира спад

Вносът на България от ЕС през периода януари - юли 2019 г. се увеличава с 2.1% спрямо същия период на предходната година и достига 23 842.7 млн. лв.  Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През периода януари - август износът на стоки от България за трети страни нараства с 4.3% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 12 118.0 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 49.7% от износа за трети страни.

Къде са най-високите и най-ниските заплати в България

През август 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 13.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 607.7 млн. лева.

Министър-председателят Бойко Борисов също коментира данните на НСИ. Според него усилената работа на правителството дава съответните резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани