Депутатите ще решат за съкратеното следствие преди изборите (ОБНОВЕНА)

10:56, 27 сеп 19 / Политика 25 1869 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

След извънредния председателски съвет в парламента стана ясно, че решение за съкратеното съдебно следствие ще има преди "изборната" ваканция. Законодателните предложения ще бъдат обсъдени от правна комисия във вторник, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

В парламента обсъждат извънредно съкратеното следствие

В седмицата преди излизане във ваканция ще има гласуване на второ четене в зала на промените в НПК“, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея другото предложение, за промени в НК, няма да се гледа до излизане във ваканция. По думите й законопроектите не могат да се обединят, защото едното е в процесуалния закон, а другото в материалния.

В отговор на БСП, от ГЕРБ коментираха, че няма как да се предопределя решението на правна комисия и крайният вариант, който ще бъде приет, в отговор на очакванията на обществото.

Председателят на ПГ Даниела Дариткова заяви, че е постигнато съгласие за графика за разглеждането на законопроектите и е спазен правилникът.

Зам.- председателят на НС Емил Христов обяви: „Считам, че сигналите, дадени на председателски съвет трябва да стигнат до хората, за да бъде успокоена обстановката, там където има напрежение“.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов двете предложения- на ГЕРБ и на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ не си противоречат, а се допълват. „Едното казва какво става в процеса, а другото- каква е правната последица, как се определя присъдата“, обясни той.

„Би било просто и елементарно да кажем няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. За това сме предложили каталог от престъпления и сме дали възможност съдът да преценява в кои случаи, съобразно тежестта, да допусне съдебно следствие“, посочи Кирилов. „Това не е ли по- гъвкаво от това просто да се зачертае институтът“, попита той.

Според него обаче би следвало правна комисия да обсъди обединение на част от предложенията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама