Редколегията на "Христо Ботев" също поиска оставката на Светослав Костов

09:52, 09 окт 19 25 2569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редколегията на програма "Христо Ботев" на БНР се присъедини към искането на колегите си от програма "Хоризонт" и безпрецедентната обща позиция на кореспондентите на радиото от страната за оставка на генералния директор Светослав Костов.

Това става ясно от становище, прието с четири гласа "за" и двама въздържали се, което е изпратено във вторник на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи "Свободна Европа". 

"Изразяваме категоричното си несъгласие с твърденията за противопоставяне между "Хоризонт" и "Христо Ботев". Добре известно е, че в момента програма "Хоризонт" е в управленска криза, но същевременно програма "Христо Ботев" е в още по-незавидно положение, тъй като освен управленска криза, преживява и системно неглижиране години наред. На практика проблемите на БНР вследствие на лошо управление засягат всички звена, пряко заети в създаването на радиопродукция. Като резултат поддържането на високо качество става все по-трудноосъществимо, а свободното упражняване на дейността ни все по-негарантирано", пише в становището на редколегията на "Христо Ботев", се посочва в становището.

В него се казва още, че макар това положение да "не е от вчера", "след събитията от последните 2-3 седмици е повече от ясно, че настоящото ръководство на БНР няма да реши проблемите му". "Затова предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият логичен ход, с който да започне нормализирането на работния климат и възстановяването на обществения престиж на БНР."

СЕМ решава съдбата на Светослав Костов

В 11.00 часа днес медийният регулатор ще се събере, за да реши дали да започне процедура за предсрочно прекратяване мандата на Светослав Костов като генерален директор на БНР. Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама