Георги Миков, "Еврохолд": Цената на тока ще расте

09:08, 09 окт 19 25 3212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ток ще има, но ще поскъпва по обективни причини, които не зависят от България и от нашата енергетика. Това заяви Георги Миков – член на енергийния борд на „Еврохолд България“, пред БНР.

Днес „Еврохолд България“ представя стратегията си за развитие на компаниите от групата на „ЧЕЗ България“ след финализиране на сделката. Преди дни производство по сделката беше открито от Комисията за защита на конкуренцията.

„В стратегията на ЕС до 2030 г. е записано, че трябва да достигнем до 40% ниво на емисиите спрямо 1990 г. България има възможност да покрие тази цел с енергийно ефективни мерки и с развитие на възобновяеми източници. В България обаче 43% от производството на електроенергия е базирано във въглищни централи“ каза той.

"Еврохолд" представя стратегията си за развитие на ЧЕЗ

„За да се постигнат тези цели, за да се потисне производството на въглероден двуокис, преди половин година от Световната банка беше анонсирано, че цената, която би трябвало да достигнат въглеродните емисии, е около 60 евро за тон. В момента те са под 30 евро. Нашите централи вече са изправени пред катастрофални резултати, само със заплащането на емисиите. Това означава, че цената на електроенергията ще се повишава заради генерацията, не заради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали дейности“, обясни Георги Миков.

За последните 10 години делът на електроразпределението и електроснабдяването в крайната цена за потребителя е намалял с 50%, каза още той. По думите на Георги Миков едно от направленията, по които „Еврохолд“ има намерение да доразвие дружествата, е стимулиране на енергийно ефективни мерки и предлагане на по-широка гама продукти, които ще водят до енергийна ефективност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама