Савина Савова, район „Възраждане“: Работим за запазване на културно-историческото наследство на Стара София

11:08, 08 окт 19 25 1706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ/СДС/ организира среща на тема „История, съвременно строителство и бизнес“, в която участваха главният архитект на София Здравко Здравков, изявени и млади архитекти от столицата, както и кандидатите за общински съветници арх. Ивайло Петков, Борислав Борисов и арх. Николай Диков.  

Срещата се проведе в навечерието на Международния ден на архитекта.

Савина Савова представи направеното в район „Възраждане“ през изминалия мандат. „Район „Възраждане“ обединява историческия център на Стара София и модерното сити в центъра на столицата. Усилията ни бяха насочени както за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство, така и за развитие на инфраструктурата на района“, каза Савова. Тя подчерта, че от 2015 година, когато кметът на София Йорданка Фандъкова подписа Меморандума за сътрудничество между София и „Маре“, активно се работи с френски архитекти и експерти. 

Ивайло Цеков, район „Искър“: Ще работим за изграждане на три нови детски градини

Савина Савова добави, че в район „Възраждане“ има 197 сгради - паметници на културата, от които 15 са държавни или общински, а останалите са частни. „Специално внимание отделяме за реставрацията и обновяването на сградите паметници на културата на 18 СУ „Уилям Гладстон“ и на 46 ОУ „Константин Фотинов“. В момента в 18 СУ се изпълнява проект за цялостен ремонт на покрива на основната сграда и на Българо-японския център. В 46 ОУ е изпълнен проект за консервационно-реставрационни дейности, ремонт и възстановяване на фасадите, на физкултурния салон и на основната сграда, към вътрешния двор, финансирани от Програма „Красива България“ и от Столична община“, каза още Савова.

Тя уточни, че в район „Възраждане“ са реставрирани 42 сгради и около 20 са в различна фаза на подготовка. Това е резултат от активната ежедневна работа със собствениците на сгради паметници на културата. „Има големи инфраструктурни проекти, които не само променят облика на района, но и повишават качеството на живот в него“, допълни Савова. Тя даде за пример парк „Възраждане“ и неговата последна част, както и множеството реализирани проекти във „Възраждане“. 

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков сподели с присъстващите, че предстои реализацията на един дългоочакван проект в района – пробивът на бул. „Пенчо Славейков“, който е планиран през далечната 1938 г. Той представи и решенията, които ще се реализират за премахване на визуалното замърсяване на градската среда, като подчерта, че всички мерки до момента са подчинени на създаване на регламенти и решения за цялостното третиране на градската среда, а не търсене на решения  „на парче“. Арх. Здравков представи и стартиралата вече програма „Културно наследство“ на Столична община, по която собствениците на сгради паметници на културата могат да кандидатстват до 30 октомври т.г. за безвъзмездно разработване на проекти за реставрация.

В края на разговора Савина Савова честити Международния ден на архитекта,  който се отбелязва всеки първи понеделник на месец октомври, и пожела здраве и творческо вдъхновение.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:55, 10 май 23

През 2015 г обещахте модерна инфраструктура, но и до днес няма такава. На ул. Братя Миладинови няма един здрав тротоар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама