Акцент на деня: Повече пари за медиците... ама друг път

17:30, 07 окт 19 25 2857 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Предизборно и на фона на протести управляващите обещаха да заложат 200 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за догодина за болнична помощ. ¾ от тези средства са предвидени за увеличаване на заплатите на медицинските служители.

След редица протести: Отпускат 200 млн. лева за болничната помощ

Увеличението на заплатите заедно с правилата, по които ще се определя съотношението между това каква част от средства за болниците отиват за персонал и каква за други разходи, ще бъде част от новия Национален рамков договор, който предстои да се приеме заедно с бюджета на Касата.

Ресорният министър Кирил Ананиев отбеляза, че за пръв път такъв огромен ресурс ще отиде за болнична помощ, а една значителна част от тях ще отидат за заплати. Той обясни, че парите ще влязат през увеличение на клиничните пътеки. По думите му отпуснатите средства няма да са еднократен разход, а ще бъдат заложени на годишна база. Ананиев обяви, че ще увеличи броят на хората от Министерството, които ще наблюдават разходването на бюджета за персонала в лечебните заведения. При нарушения ще се търси отговорност от ръководствата на болниците.

Протестиращите медици: Търпението ни свърши - следващият път няма да сме мирни и тихи

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров допълнителните средства ще са достатъчни, за да покрият исканията на медиците за минимални заплати от 950 лв. за медицинска сестра и 1100 лв. за лекар. Проблемен обаче остава секторът на детското здравеопазване, където заложеното увеличение е по-малко от исканото. Разговорите с финансовия министър и с премиера по темата продължават.

Решението за увеличение на парите за болниците дойде малко след като медици от цялата страна се събраха под прозорците на властта с искане за достойно заплащане. Протестът, организиран от КНСБ, обаче не бе припознат от Българския лекарски съюз и от Асоциацията на медицинските сестри у нас. Последните искат по-голямо увеличение на заплатите им, които да достигнат две минимални или 1120 лева. Лекарския съюз пък в последния момент обяви, че е договорил с МЗ удовлетворителни условия в бюджета за 2020 и правилата, по които ще действа системата.  

С поетия днес ангажимент неизпълненото през тази година обещание на правителството основните заплати на сестрите да достигнат навсякъде 950 лева, заради което напрежението и протестите по места не стихват, се прехвърля за следващата. Ананиев и КНСБ увериха, че ще бъдат заложени гаранции в бъдещия рамков договор, че ресурсът ще отива приоритетно за заплати както и как ще се поделя той между лекари и сестри, за да няма ощетени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама