След редица протести: Отпускат 200 млн. лева за болничната помощ

12:39, 07 окт 19 / Общество 25 3894 Topnovini
1
2
3

След редица протести на медицинските специалисти Министерството на здравеопазването пое ангажимент да бъдат заложени поне 200 млн. лева допълнителни средства за болничната помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. Това стана ясно след среща с представители на КНСБ и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Председателят на конфедерацията Пламен Димитров е връчил на вицепремиера Томислав Дончев исканията на протестиращите пред МС медици. Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Димитров заяви, че са предвидени увеличения за работещите в детското здравеопазване, но те не са това, за което настояват. „Ако се изпълни това, което се обещава, в следващата година няма да имаме проблем да изпълним исканите 950 лв. работна заплата за сестрите и 1 100 лв. за лекарите“, добави Димитров. Той увери, че КНСБ ще продължи да защитава малките общински болници.

Протестиращите медици: Търпението ни свърши - следващият път няма да сме мирни и тихи

Министър Кирил Ананиев потвърди ангажимента за отпускане на средствата. „За първи път такъв огромен ресурс за над 200 млн. лева  ще отиде за болнична помощ, а една значителна част от тях ще отидат за заплати“, поясни той. „Тези пари ще влязат през увеличение на клиничните пътеки“, заяви здравният министър. „Ще търся висока отговорност от директорите и на управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Ще подсиля хората от МЗ, които да участват в тези бордове и да наблюдават разходването на бюджета за персонала“, добави той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани