След редица протести: Отпускат 200 млн. лева за болничната помощ

12:39, 07 окт 19 25 4961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След редица протести на медицинските специалисти Министерството на здравеопазването пое ангажимент да бъдат заложени поне 200 млн. лева допълнителни средства за болничната помощ в бюджета на НЗОК за 2020 г. Това стана ясно след среща с представители на КНСБ и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Председателят на конфедерацията Пламен Димитров е връчил на вицепремиера Томислав Дончев исканията на протестиращите пред МС медици. Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.

Димитров заяви, че са предвидени увеличения за работещите в детското здравеопазване, но те не са това, за което настояват. „Ако се изпълни това, което се обещава, в следващата година няма да имаме проблем да изпълним исканите 950 лв. работна заплата за сестрите и 1 100 лв. за лекарите“, добави Димитров. Той увери, че КНСБ ще продължи да защитава малките общински болници.

Протестиращите медици: Търпението ни свърши - следващият път няма да сме мирни и тихи

Министър Кирил Ананиев потвърди ангажимента за отпускане на средствата. „За първи път такъв огромен ресурс за над 200 млн. лева  ще отиде за болнична помощ, а една значителна част от тях ще отидат за заплати“, поясни той. „Тези пари ще влязат през увеличение на клиничните пътеки“, заяви здравният министър. „Ще търся висока отговорност от директорите и на управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Ще подсиля хората от МЗ, които да участват в тези бордове и да наблюдават разходването на бюджета за персонала“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама