Фандъкова: Увеличаваме разделното събиране на отпадъци чрез активното участие на гражданите

18:23, 06 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1362 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите, т.нар. „зелени острови“. Целта ни е да увеличим разделното събиране на отпадъци с активното участие на гражданите. Планираме да включим нови квартали към пилотните проекти за разделно събиране. До момента в такива проекти участват 2300 домакинства от „Надежда“ „Овча купел“ и „Кремиковци“.

Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, по време на среща с граждани от кв. „Надежда“. При блокове 151, 152 и 160 в „Надежда“ са обособени 5 пространства с контейнери за разделно събиране на отпадъци („зелени острови“), до които имат достъп по 300 домакинства. Гражданите разделят 4 типа отпадъци - от опаковки, стъкло, хартия и хранителни отпадъци. Всички контейнери са оборудвани с датчици за запълване на обема.

„Заедно с разделното събиране на отпадъците обновяваме и междублоковите пространства. Изградихме нови алеи и детска площадка. Това е успешен модел за по-чиста, подредена и обновена градска среда в кварталите“, посочи Йорданка Фандъкова.

Разделното събиране на отпадъците в кв. „Надежда“ е по проект за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. „Целта ни е да проучим успешни модели за разделно събиране в кварталите с многофамилни жилищни сгради“, обясни Фандъкова.

85% от отпадъците на София към момента се оползотворяват благодарение на изградената интегрирана система за преработка на отпадъците. От отпадъците се произвеждат електроенергия и компост, като допълнително се отделят материали за рециклиране. От работата на завода за отпадъци до момента София е спестила над 52 млн. лв. от такса за депониране. Над 2,6 млн. лв. са приходите от продажба на рециклируеми материали.

Фандъкова посети и обновеното междублоково пространство при бл.20-22 в ж.к. „Свобода“. На срещите в район „Надежда“ присъстваха и кандидатът за кмет на район „Надежда“ Димитър Димов, издигнат от коалиция ГЕРБ-СДС, както и кандидатите за общински съветници Стефан Марков, Татяна Георгиева и Цветомир Паунов – административен секретар на ГЕРБ.

„Подкрепям кампанията на г-жа Йорданка Фандъкова за кмет на София, защото тя бе първият кмет на София, който подкрепи спорта реално“, заяви бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов.

„Запознах се с Владо Николов преди 4 години и той ми сподели идеята си за развитие на детско-юношеския спорт. Прекрасна идея, която реализирахме със специална програма за подкрепа на детско-юношеските школи към спортните клубове. Отделихме над 500 хил. лв. и подкрепихме 198 спортни клуба“, каза Фандъкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани