Египет с молба към туристите да не хранят рибите по време на гмуркане

12:05, 05 окт 19 / Свят 25 1824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Египет ще помолят чуждестранните туристи да не хранят рибите и ще контролират строго компаниите, които организират дайвинг – турове, съобщава РИА Новости.

Египет се присъедини към групата държави, които осъществяват инициативата на ООН „Зелени перки” за защита на кораловите рифове от негативното въздействие на дайвинга и гмуркането с шнорхел.

Участието в проекта предвижда обучение и сертифициране на 30 дайвинг-центъра и 150 дайвинг-гидове, както и въвеждането на определени правила за туристите. Те ще бъдат помолени не само да не хранят рибите по време на гмуркането, но и да не късат корали, да не изхвърлят в морето отпадъци, пластмасови изделия, остатъци от храна и химикали.

Пилотен терен за еко-инициативата ще стане Южен Синай. През март 2020 г. към него ще се присъединят и други региони на страната.

Учени за първи път размножиха атлантически корали в лаборатория

По данни на египетските медии, през 2018 г. държавата е била посетена от най-малко 11,3 милиона туристи, като почти 3 милиона от тях са се гмуркали в Червено море.

500 компании в Египет се занимават с организиране на турове по гмуркане. Според местни експерти, туристическият бизнес се отразява негативно на морската флора и фауна. Котвите около рифовете по време на гмуркане увреждат коралите, а следите от гориво, които катерите оставят, застрашават морското биоразнообразие.

Компаниите, които организират морски пътувания, ще бъдат задължени да разясняват на туристите правилата за поведение при гмуркане. Въвеждането на екологичните норми засега ще имат препоръчителен характер, но Египет възнамерява да следи стриктно за тяхното спазване. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама