Учени за първи път размножиха атлантически корали в лаборатория

20:40, 23 авг 19 / Култура и наука 25 1607 Topnovini
1

Учени във Флорида за първи път успяха да предизвикат репродуктивно изпускане на хайвер на застрашени атлантически корали в лабораторни условия, съобщи Ройтерс.

Защо морските топлинни вълни са опасни за кораловите рифове?

Това постижение е истински пробив, тъй като ще могат да се спасят много оголени рифове в дивата природа.

Експериментите са били проведени в аквариума на Аполо бийч близо до град Тампа, щата Флорида. Учените са използвали опита на лондонския музей "Хорниман", който по-рано успя да предизвика размножителни процеси при 18 вида тихоокеански корали, предава БТА.

Учените се надяват да използват натрупания опит и да развъдят нови коралови колонии и да възстановят рифовата система на Флорида. Тя беше една от най-големите в света, но беше разсипана от климатичните промени, замърсяването и болести през последните десетилетия.

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

"Това е бъдещето на възстановяването на коралите във Флорида и навсякъде по света", заяви Кери О'Нийл, специалист по коралите в аквариума във Флорида.

По нейните думи, предизвикана репродукция може да се постигне при десетки видове корали. Новите култури на тези морски организми могат да образуват по-устойчиви популации от съществуващите колонии, тъй като ще имат нови генетични характеристики.

Изкуственото предизвикване коралите да пуснат хайвера си изисква да се имитира естественият им хабитат в океана при лабораторни условия по време на едногодишния им репродуктивен цикъл.

Учени присаждат корали на Големия бариерен риф

Това означава старателно да се регулира температурата в аквариум от летни към зимни условия, да се използва специална светлина, имитираща изгревите и залезите и дори и лунните фази, които служат като биологични индикатори кога да започне отделянето на яйцата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани