Откраднаха част от останките на Махатма Ганди

11:20, 04 окт 19 / Любопитно 25 2714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Крадци са откраднали част от останките на покойния индийски борец за човешките права и духовен водач Махатма Ганди, съобщи bTV. Това е станало на деня, в който се празнува 150 години от раждането му.

Прахът на Ганди е откраднат от мемориал в централна Индия, където е бил съхраняван от 1948 г. насам –  годината на неговото убийство от хиндуистки екстремисти. Крадците са обезобразили и неговия лик върху паметника, като са написали “предател” със зелена боя.

Много крайни хиндуси смятат Ганди за религиозен предател, защото приживе е бил за хиндуистко-мюсюлмански съюз. Полицията в Рава води разследване по съмнения за “нарушаване на мира”. Кражбата била установена от пазача на мемориала.

Ганди е водил мирна кампания срещу британското владичество в Индия, което приключва през 1947 г. Той е наречен “Бащата на нацията”. След убийството му от екстремисти през януари 1948 г., той бил кремиран, но прахът му не бил разпръснат в река според хиндуистките обичаи. Вместо това част от него бил запазен и изложен в мемориали из цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама