Брюксел е готов да отвърне на американските мита

19:57, 03 окт 19 / Свят 25 2418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако САЩ наложат мита на стоки от Европейския съюз, Брюксел ще бъде принуден да направи същото. Това каза говорител на Еврокомисията по повод вчерашното решение на Световната търговска организация да даде зелена светлина на Америка да налага мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда годишно заради незаконно отпуснати субсидии на "Еърбъс", цитиран от БНТ. Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент "Боинг".

Tрансатлантическата търговска война е на път отново да се възпламени. По ирония на съдбата точно вчера, когато стана ясно решението на Световната търговска организация, Жан-Клод Юнкер получаваше наградата на Американската търговска камара в Европейския съюз.

“Търговските войни лесно избухват, ескалират бързо и свършват лошо. Най вече за тези, които са ги започнали. Европа винаги ще защитава свободната и справедлива, основаваща се на равнопоставеност и реципрочност търговия. Ние няма да бъдем наивни и сме готови и решени да правим бизнес. И ако някой налага тарифи за нашия авиационен сектор, ние ще направим абсолютно същото. Абсолютно същото”, заяви Юнкер.

САЩ въвеждат 7,5 млрд. долара мита на стоки от ЕС

Говорител на Европейската комисия коментира днес, че Брюксел оставя вратата отворена за преговори, но е и готов да отвърне с контрамерки.

„ЕС съжалява, ще Америка изглежда е взела решение да наложи допълнителни мита върху експортни стоки от Европа. Подобна стъпка ще удари преди всичко американските потребители и компании“,  отбеляза Даниел Росарио - говорител на Европейската комисия.

Америка смята да наложи 10-процентни мита върху самолетите на "Еърбъс" и 25% върху шотландското и ирландското уиски, вина, сирена, морски продукти, маслини от Франция, Испания, Италия и Германия. Новите тарифи ще влязат в сила от 18 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама