САЩ въвеждат 7,5 млрд. долара мита на стоки от ЕС

07:33, 03 окт 19 / Свят 25 2150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сграда на Конгреса на САЩ, която се намира в столицата Вашингтон. Капитолият е мястото, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ.
Сграда на Конгреса на САЩ, която се намира в столицата Вашингтон. Капитолият е мястото, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ.

Часове след получаването на "зелена светлина" от Световната търговска организация /СТО/, Вашингтон заяви, че ще отмъсти на ЕС за незаконните субсидии за Airbus, като обяви нови мита за европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро) на 18-ти октомври, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Това е най-голямото арбитражно решение в историята на СТО и забележителен момент в дългогодишната битка между Аirbus и Boeing, която заплашва да засили и без това обтегнатите търговски отношения между Съединените щати и Европейския съюз.

Висшият американски търговски преговарящ заяви, че очаква скоро да започне разговори с Брюксел, за да се опита да разреши спора. Президентът Доналд Тръмп приветства решението на СТО, като го нарече "голяма печалба" за САЩ.

ЕС ще въведе 10-процентни мита за самолетите и 25 процента за други стоки, като сирена, уиски и зехтин. Някои от новообмитените продукти до голяма степен идват от четирите страни, които поддържат Airbus: Франция, Германия, Испания и Великобритания.

"Години наред Европа предоставя огромни субсидии на Airbus, които сериозно нараниха американската самолетна индустрия и нашите работници", заяви в изявление американският търговски представител Робърт Лайтизер. "Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който ще бъде от полза за американските работници", каза той.

"Въпреки че решението на СТО позволява на Вашингтон да санкционира ЕС с мита до 100 процента, САЩ засега са ограничили митата, но „имат правомощието да ги увеличават по всяко време.”, посочи още Лайтизер.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама