Карди Би разгневи мюсюлманките в Париж

15:20, 03 окт 19 / Любопитно 25 1308 Topnovini
1

Американската рапърка Карди Би скандализира по време на Парижката седмица на модата. Тя предизвика буря от коментари и въпроси за правата на жените във Франция – кои могат да носят никаб и кои не.

Изпълнителката се появи с флорален костюм, състоящ се от забрадка, палто и дълга пола. Облеклото е дело на дизайнера Ричард Куин.

В социалните мрежи Карди, чието истинско име е Белкалис Марленис Алманзар, сподели видео на фона на Айфеловата кула, към което написа: "Париж, тук съм" и допълни: "Чух че, съм липсвала на кучките по време на Седмицата на модата в Ню Йорк".

През 2010 г. в страната беше приет закон, който забранява носенето на бурка и всичко, което закрива лицето на обществени места. Законът засяга главно мюсюлманките, носещи никаб. Глобата е 150 евро.

През 2018 г. от ООН заявиха, че френският закон по-скоро вреди на забулените жени, вместо да защитава правата им - има обратен ефект.

Британската актриса с доминикански корени Натали Емануел заяви своята позиция в Twitter относно облеклото на Карди Би: "Надявам се хората да не забравят, че носеното на никаб е забранено на обществени места във Франция и глобата е 150 евро".

Други потребители също изказаха мнение: "Значи, за мюсюлманките е забранено да носят никаб, но когато Карди Би се появява така - от глава до пети за Седмицата на модата в Париж, тя празнува?". Друг потребител пише: "Карди носи никаб, което е против законът на нашата страна. Закон, създаден с цел ограничаване религиозната свобода на мюсюлманските граждани във Франция".

"Френското правителство постъпи много лицемерно - разреши й да се облича така, но преди няколко години накараха мюсюлманки да се съблекат на плажа, защото носеха никаб".

Някои пък подозират, че изборът на тоалет на Карди Би е акт на гражданско неподчинение в знак на протест срещу забраната за носенето на никаб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.