Кристалина Георгиева обеща да "поправи покрива, преди да удари бурята"

14:30, 03 окт 19 / Политика 25 1374 Шрифт:
Topnovini

В първото си интервю като управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа строгост, съобщи БНР. 

Световната банка изпрати Кристалина Георгиева в последния й работен ден с хоро

Георгиева пое управлението тази седмица, като първият лидер на МВФ, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. "Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейната родина България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация.

Тогава МВФ помогна на икономиката на България, като предостави крайно необходими заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказа от държавни субсидии.

В телефонно интервю за "Уолстрийт джърнъл" през първия работен ден Георгиева заяви, че този опит я накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това и начело на МВФ.

"Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане", заяви Георгиева. 

Българският икономист прекара по-голямата част от 1 октомври, преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като директор на МВФ

"Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения", отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя също така обърна внимание на неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.

"Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива", посочи Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добави: "Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива".

Георгиева заяви, че МВФ под нейното ръководство ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата, заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп.

В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електрически автомобил с оглед на притеснения за изменението на климата. Днес тя кара червената си "Тесла" на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни ключови срещи.

Г-жа Георгиева управлява собствената си социална медия, като тя публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флаш моб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката й за подобряване на благосъстоянието на работното място.

Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в ЕК посочи, че г-жа Георгиева "не може да бъде натискана от никой".

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във  Великобритания за напускане на ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама