Японска гъба-убиец открита изненадващо в Австралия

20:00, 03 окт 19 / Любопитно 25 2161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-смъртоносните гъби в света е открита за първи път в далечния север на Австралия - на хиляди мили от родното й типично местообитание в планините на Япония.

Гъбата Poison Fire Coral е открита в предградие на северния австралийски град Кернс от местен фотограф и впоследствие идентифицирана от учените, съобщи университетът Джеймс Кук, предаде БГНЕС.

Няколко души са починали в Япония и Корея, след като са объркали яркочервените гъби с годни за консумация подобни, които се използват в традиционната източна медицина.

Микологът от университета Джеймс Кук Мат Барет, който потвърди че става дума за японската токсична гъба, открита в Австралия, заяви, че откритието разширява разпространението й до "значително".

Poison Fire Coral е единствената известна гъба с токсини, които могат да се абсорбират през кожата и причиняват "ужасяваща" смърт ако се консумират.

"Фактът, че можем да намерим такава отличителна и медицински важна гъба като Poison Fire Coral в задния си двор, показва, че имаме много да научим за гъбите в Северна Австралия", каза Барет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама