Урсула фон дер Лайен ще нощува в ЕК

13:31, 03 окт 19 / Политика 25 1730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен планира да живее в малък апартамент, разположен точно до офиса и в Брюксел, вместо да наема друг апартамент, съобщиха от нейния екип пред АФП.

Шефът на ЕК няма официално жилище – факт, който разгневи предшественика на Фон дер Лайен Жан-Клод Юнкер, който се оплака на германски вестник, че е принуден да живее в хотел срещу 3250 евро на месец.

Вместо това германката ще ползва 25 квадратни метра стая до офиса ѝ на 13-ия етаж на сградата на Комисията „Берлемон“, в която ще спи през седмицата, съобщи БНР. 

Урсула фон дер Лайен защити избраните еврокомисари пред лидерите от ЕП

Така тя ще последва сходна практика като министър на отбраната на страната си, когато спеше в офиса си в Берлин и се връщаше при семейството си в Хановер през уикенда.

Според еврочиновник, близък до Фон дер Лайен, престоят в строго охраняваната „Берлемон“ ще спести от средства за охрана на отделно жилище.Нейното постоянно жителство винаги е било и остава Хановер.

Освен заплатата си от 28 000 евро на месец, Урсула фон дер Лайен получава средства за жилище в размер на 4185 евро. Не е ясно дали тя ще продължи да се възползва от тези пари, докато живее до офиса си.

Тя трябва да встъпи официално в длъжност през ноември.

По-рано тази година Юнкер разкритикува липсата на официална резиденция в интервю за в. „Билд“, като настоя, че не може да кани световни лидери в хотелската си стая. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама