Урсула фон дер Лайен защити избраните еврокомисари пред лидерите от ЕП

16:58, 19 сеп 19 / Свят 25 2136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна в Страсбург с лидерите на политическите групи в Европарламента, за да отговори на въпросите им във връзка с предложения от нея екип от комисари.

Огласеният от Фон дер Лайен миналата седмица бъдещ екип от 27 комисари предизвика както критики, така и одобрение, а също и въпроси, предаде БТА.

"Ябълка на раздора" беше предложението й да се създаде пост на "заместник-председател за защитата на нашия европейски начин на живот", който да отговаря за координирането на широк кръг въпроси, включително миграцията и сигурността.

Фон дер Лайен: Не можем да позволим на другите "да ни отнемат езика"

За ресора, чието наименование, според критици, напомня крайнодясната риторика за миграцията, беше предложен гръкът Маргаритис Схинас.

Фон дер Лайен не отстъпи от позициите си въпреки острата полемика около формулировката на поста, но не изключи възможността за известни корекции.

Приканена миналата седмица от председателя на ЕП Давид Сасоли да даде разяснения пред председателите на политическите групи, консервативната политичка, която получи подкрепата на ЕП с крехко мнозинство през юли, излезе първа от закритата среща и каза само, че тя е била много конструктивна и положителна.

"Обсъдихме номинациите за някои ресори. Тя обеща да ги обмисли и да направи корекции", каза председателят на групата "Обнови Европа" - румънецът Дачиан Чолош, и допълни, че за него обясненията на Фон дер Лайен не са били убедителни.

Юнкер настоява да се смени името на ресора „Защита на европейския ни начин на живот“

"Тя не предложи промени, но каза, че е готова за дискусии", отбеляза водачката на групата на Зелените Ска Келер.

Групата на "Обнови Европа" и на Зелените, заедно със социалдемократите, настояха за отказ от спорната формулировка.  "Имам усещането, че тя изобщо не желае да се заеме с миграционния въпрос", каза съпредседателят на групата "Идентичност и демокрация" Никола Бе.

Окончателният състав на новата комисия ще бъде определен от ЕП, който след поредица изслушвания се очаква да гласува пълния пакет на 23 октомври. Не е необичайно парламентът да отхвърли предложени имена.

Председателите на политическите групи в ЕП може да имат още въпроси през следващите седмици, предвид това, че двама номинирани са обект на продължаващи разследвания и че бе изразено безпокойство от участието на унгарския кандидат-комисар в спорните съдебни реформи на Будапеща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама