Лазар Радков от ''Капачки за бъдеще'': Последната ни кампания събра над 100 тона пластмаса

10:00, 03 окт 19 25 4949 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Преди по-малко от две години група млади хора решават да подпомогнат лечебните заведения в малките общински места чрез благотворителност. Мотивацията им - недоносените бебета и незнанието на обществото, че липсата на кувьози е огромен проблем в общинските болници. Днес този проблем е на прага да бъде решен. И то не от институциите, а от Лазар Радков и Мартина  Йорданова и тяхната кампания за събиране на пластмасови капачки.

Двамата като на шега стартират кампания за събиране на капачки с цел подмяна на най-старите и амортизирани кувьози в общинските болници.

За очакванията и резултатите от последната кампанията на ''Капачки за бъдеще'' ТОПНОВИНИ  потърси за интервю Лазар Радков:

Как приключи кампанията на 29 септември, която се проведе на територията на 14 града в България? Какви бяха очакванията ви и оправдаха ли се те?

При нас всяка следваща кампания винаги е по-голяма и сякаш я правим за първи път. До момента всяка инициатива събираше сумарно толкова пластмаса, колкото предишните кампании взети заедно. От страната последния път бяха събрани 18 тона пластмаса, този път са 50. Ще обявим до няколко дни колко тона сме събрали в София, но със сигурност събраните капачки от тази кампания са над 100 тона.

Как от страстта към спорта се роди идеята за ‘‘Капачки за бъдеще‘‘?

Идеята се роди от друга моя благотворителна инициатива, с която мотивирахме хората да бъдат физически активни чрез открити тренировки. Знаех за други кампании, които събират капачки и решихме и ние да пробваме. 

Защо избрахте кампанията да се фокусира върху подпомагането на болниците с кувьози?

Първо се чудехме дали да не направим детска спортна площадка. На една от спортните тренировки дойде Мартина. Малко след това ми каза, че има един багажник, пълен с капачки и дали искам да ми ги даде. Съгласих се, питахме хората за каква благотворителност да ги събираме и повечето казаха за кувьоз. Тя проучи, че 1 от 10 деца в България се ражда недоносено, а 1 от 3 е с увреждане на очите. Така решихме да стартираме кампанията заедно.

Колко тона пластмаса успяхте да съберете до момента от старта на ''Капачки за бъдеще''?

Повече от 240 тона, можем да минем и 250 за по-малко от 2 години.

Обобщете колко общо са закупените уреди за недоносените бебета и в кои градове.

До момента сме дарили 12 кувьоза – 11 стационарни и 1 транспортен, който е дарен във Велинград. Първите 11 са дарени в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян, Кнежа, Левски, Бяла Слатина, Мездра, Първомай и Харманли.

По Ваши думи до есента няма да има стар кувьоз в болниците. Успяхте ли да покриете нуждите на малките общински болници?

Имаме още 7 кувьоза за даряване - 4 транспортни и 3 стационарни. Идеята е да подменим всички най-стари кувьози във всяка общинска болница, които са отпреди 2000 г.

Какво се случва с капачките, след като бъдат събрани? Каква е логистиката?

Събират се, след което отиват при рециклатор, сортират се и смилят на малки парчета. Перат се и накрая се стопяват и стават на суровина, от която се произвеждат различни пластмасови изделия.

С какви трудности се сблъсква ''Капачки за бъдеще''?

Капманията почти всеки път е с нов рециклиращ партньор и всеки път работим с нови хора, с които договаряме цени. От друга страна, цените на пластмасата паднаха, а нас това не ни устройва, защото търсим максимума.

Как реагират хората, които се включват в инициативата? Какво е тяхното мнение за кампанията?

Кампанията е изключително топло посрещната от хората. Имаме около 90 хил. последователи във Facebook и почти 1 млн. души, които събират капачки. На последната кампания всичко беше много добре организирано, прочетох само позитивни коментари. Хората бяха повече от доволни.

Какъв е следващият фокус на кампанията?

След като дарим кувьозите и видим дали сме покрили всички болници, ще направим анализ и ще обявим с какво друго ще продължим. Ще публикуваме данни, за да знаят хората къде какво да даряват и да се решават проблемите в лечебните заведения.

Отправете послание към читателите ни.

Повечето хора смятат, че са малки и незначителни и от тях не зависи нищо. Историята показва многократно, че големите промени в света се правят от една страна от умни и активни хора, които са и лидери. Но най-устойчивите промени се дължат на множество хора, всеки от които прави малки, градивни и много смислени неща всеки ден, ден след ден, ден след ден...

 

Още по темата: 

“Капачки за Бъдеще” ще подменят всички най-стари кувьози до края на 2019 година

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама