Безконтролният прием на витамини застрашава здравето

10:40, 02 окт 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Витамините и минералите могат да причинят сериозни вреди на здравето, ако употребата им не е съгласувана с лекар. Това изтъква ендокринолог от Националния медицински изследователски център по ендокринология на Министерството на здравеопазването на Русия, предаде БГНЕС.

"Безконтролният прием на витамини може да бъде вреден, увеличава риска от развитие на ракови клетки. Например, прекомерната консумация на желязо в определена възраст може да доведе до развитие на болест на Алцхаймер или Паркинсон", твърдят специалистите.

Ендокринолозите твърдят, че само лекар трябва да определи липсата на витамини или хипервитаминозата след преглед на пациента.

Хранителните добавки могат да навлязат на пазара, заобикаляйки поредица от изследвания за тяхната ефективност и безопасност, а все повече хора не се консултират с лекари и започват да се самолекуват.

"Те решават, че няма нищо страшно в това да приемат повече магнезий, хром и цинк. Нашето тяло е много по-умно от нас и може да се адаптира към външни обстоятелства, но след самолечение може да не се справи с притока на неясни вещества. Проблемът с биологично активните добавки е неконтролируем, хората чакат чудо и не слушат лекарите”, заключват специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама