Да се спре консумацията на червени меса е обичайна препоръка на диетолози и други лекари, за да се предпазим от рак и проблеми със сърцето, пише АФП.
Нови проучвания показват, че картината далеч не е толкова ясна, като рисковете от консумация на червени меса са ниски, а данните, че този вид храна е вредна са несистематични.
В публикувани в Годишник на вътрешната медицина (Annals of Internal Medicine) препоръки, комисия от изследователи от седем държави пишат, че "възрастните могат да продължат консумацията на непреработени червени меса".
Съветът, който веднага предизвика критика от други специалисти, казва още, че възрастните могат да продължат да консумират и обработени меса.
Прегледът на темата, който беше публикуван в журнал, редактиран от Американската колегия на лекарите, анализирал множество изследвания и систематизирал данните. Оказало се, че намаляването на консумацията на червени меса с три порции седмично, сваля смъртността от рак със седем случая на 1000 души.
Добави коментар