Разработиха роботизирани хапчета, които да следят здравословното състояние на кравите

21:00, 30 сеп 19 / Любопитно 25 1801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от САЩ са разработили роботизирано хапче, което може да се движи между стомашните камери на кравите и да „докладва” за здравословното им състояние, съобщи БТА.

Прототипното устройство е направено от полимери и има шест крачета, позволяващи му да маневрира между четирите стомашни отделения. Вградените в него сензори „докладват” за стомашното здраве, като данните се предават до приемник, който животното носи на шията си.

Разработчиците от университета „Пардю” смятат, че ако се прилага в цели стада и се комбинира със софтуер и изкуствен интелект, роботизираното хапче може да доведе до по-добри селскостопански практики и до повишаване на продуктивността.

„В земеделието не се грижим за отделните класове или зърна, но за кравите и прасетата се полагат индивидуални грижи. Всяко отделно животно се храни и разболява по различен начин. Доброто отношение към животните повишава продуктивността с 15 на сто”, казва ръководителят на изследванията по роботика Ричард Войлс.

Той работи с други изследователи, включително специалисти по животните, проучвайки нова методология за движение на роботите. Средата, в която ще работят, изисква роботизираните хапчета да имат ниска мощност и да разчитат на външно възприятие, захранване и презареждане.

С помощта на подобни роботи фермерите могат да определят болестите в стадото, като елиминират необходимостта от лечение на голям брой животни с антибиотици. Подобряването на здравето на цялото стадо оказва поразителни ефекти върху производителността, от което произтичат ползи и за околната среда, като например намаляването на отделяния от животните метан, допълва специалистът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама