Красимир Вълчев: Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21 век

13:12, 30 сеп 19 / Политика 25 2063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21 век.'' Това каза в Благоевград министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той участва в откриването на новата академична година в Югозападния университет "Неофит Рилски".

"Тази година може би за първи път в системата на висшето образование имаме студенти, които са почти изцяло родени през 21 век. Един век, в който промените ще се случват още по-бързо, промени, които ние не можем да предвидим, деца, които ще бъдат на пазара на труда активни може би и 2060 година и след това" каза министърът на образованието.

По думите му днешните деца ще бъдат принудени да се учат в много по-голяма степен през целия си живот и висшите училища трябва да се настроят към тази динамика и да дадат комплекс от знания и умения, необходими на днешните студенти през следващите десетилетия.

"Тук е вече работата на преподавателите да успеят да ангажират техния интерес, тяхното внимание, тяхното желание за учене. Факт е че днешното поколение и ученици, и студенти по-трудно намираме пътя за учене към тях, в много по-голяма степен висшите училища трябва да бъдат иновативни." посочи още той.

Според министъра на образованието висшите училища в Българиятрябва да бъдат по-свързани с европейските университетски мрежи, да акцентират върху научната дейност и да се грижат за реализацията на студентите. Държавата ще продължи да подпомага университетите в политиките им за модернизация и въвеждането на иновациите, каза още Вълчев.

Той отбеляза, че се разчита на широкопрофилните висши училища, какъвто е Югозападния университет, да обезпечат с учители системата на предучилищното и училищното образование. С тази цел се предоставят стипендии и се увеличава приема в педагогическите професионални направления.

По време на откриването министърът на образованието и ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков връчиха студентските книжки на първокурсниците, които са приета с най-висок бал във всеки един от факултетите на висшето училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама