БСП: Правителството да си уточни позицията за Северна Македония и след това да се търси по-широко съгласие

11:54, 30 сеп 19 / Политика 25 1948 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До дни правителството ще излезе с позиция по казуса със Северна Македония, както и с конкретни условия, които югозападната ни съседка трябва да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин след консултативната среща при президента за двустранните отношения със Северна Македония, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Борисов: Северна Македония да спре да си играе с историята

Началото на преговорите не означава членство. България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти, отбеляза Вигенин. Според него България винаги е подкрепяла разширението на ЕС със страните от Западните Балкани, но това не може да става за сметка на българския интерес. Той отбеляза, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство, нещата не са се развилил в най-оптимистичната посока и се намираме в ситуация сме, в която трябва категорично да заявим нашите условия.

Договорихме се правителството до няколко дни да представи своя позиция по тези теми, включително условията, свързани с евентуална подкрепа и тогава БСП ще излезе със своята позиция. Ако позицията на правителството е удовлетворителна, може да търсим и обща декларация на парламента, заяви Вигенин.

Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения със Северна Македония

Той разкритикува липсата на единство в правителството до момента по темата. "Смятам, че е недопустимо по такива теми да има такъв разнобой в правителството. Не може единия вицепремиер и външен министър да е на противоположна позиция с другия вицепремиер, който е министър на отбраната. Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие", каза още той.

Припомняме, че на 18 септември президентът Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност. Държавният глава изрази притеснения, че в последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси и поиска гаранция, че до 17 октомври, когато се очаква европейските лидери да решат дали да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС, тя да реши всички спорни въпроси. Вицепремиерът Красимир Кракачанов подкрепи мнението на президента и обяви, че според него странта ни тябва да се въздържи от подкрепа за членство на Северна Македония в ЕС. Вицепремиерът дори заплаши ВМРО да напусне управленито, ако България даде подкрепата си за югозападната ни съседка, тъй като тя не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама