Борисов: Северна Македония да спре да си играе с историята

11:52, 30 сеп 19 / Политика 25 3341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС, но не прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща при президента Румен Радев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Държавният глава покани министър-председателя заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева на консултативна среща във връзка с двустранните отношения със Северна Македония.

Премиерът Борисов подчерта, че общата комисия за историята е свършила много.

Борисов отиде на срещата при президента

Довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ“, коментира той и подчерта, че не може България да е единствената държава от всичките 27, която да е против.

 „Нека да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето – да сме заедно в ЕС. Заедно имаме много проекти – Коридор номер 8, разширяваме КПП-тата. Така че нашата позиция от първия ден досега е ясна – изключително важно е да бъдат приети в ЕС“, подчерта министър-председателят.

„Важно е обаче те да разберат, че зависи от тях. И не може за наша сметка това да се случи – прекроявайки историята. Затова сме дали нашите права на комисията и ден по-рано, ако се разберат – добре. Ако не, ще чакаме да видим техните реакции. Ние с „Обединени патриоти“ сме категорични по въпроса – имаме единомислие. Каракачанов като войвода е по-твърд, шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. Нека бъдат смели, нека да имат кураж. Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Да не го проиграват този шанс“, заяви Борисов.

Той посочи още, че България иска и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

От своя страна, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че България не може безусловно да подкрепи Северна Македония за членство в ЕС.

Трябва да заложим много ясни условия в самия процес – да има ясни и категорични резултати по време на срещите. Надявам се, че това, което ще направим, ще даде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни“, коментира Каракачанов. Той посочи като пример това, че следващата среща на комисията е насочена ден преди гласуването на решението за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама