Знакът за “ОК” с ръка вече е расистки символ

19:40, 30 сеп 19 / Любопитно 25 2031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Знакът с ръка, който означава “ОК”, е официално добавен в списъка с расистки символи на “Американска лига против клеветата”, съобщи bTV.

Жестът с палец и показалец се използва все по-често от крайно-десни и расистки организации.

Въпреки това от американската лига подчертават, че масовото му използване все още означава одобрение и “не трябва да правим прибързани заключение, когато се използва”.

“Американската лига против клеветата” започна този списък с визуални символи през 2000 г. От тогава има над 200 символа, които са обявени за расистки или обидни, сред които свастиката и горящият кръст на Ку Клукс клан.

Знаменитости, попаднали в Книгата за рекордите на Гинес

Екстремистите обикновено използват символи, които съществуват от десетилетия, но всеки ден измислят нови, с които да изразят своята омраза”, коментира шефът на лигата Джонатан Грийнблат. Такъв пример може да се даде с нацистката свастика, която оригинално е будистки символ и означава късмет и просперитет.

Използването на знакът “ОК” е станала популярна онлайн тактика сред крайно-десните организации. Първоначално всичко започнало като шега в интернет портала “4Чан”. Целта била да се придаде скрит смисъл на обикновен жест, с надеждата това да излъже медиите. Шегата станала толкова популярна, че се разпространила успешно сред крайно-десните и расистки организации.

Стрелецът от Крайстчърч, Нова Зеландия, показа именно този знак по време на съдебно заседание. Той пледира, че е невинен за убийството на 51 души в джамия в града.

Според експерти символът се използва най-вече от висши членове на екстремистки групировки и означава, че са наясно с действията на организацията. Те често използват вече съществуващи символи, като им придават ново значение, за да не будят съмнение сред обществото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама