Филчев: Решението за Полфрийман е взето от незаконен и предубеден съдебен състав

11:29, 29 сеп 19 25 2319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Решението за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е необосновано и е взето от незаконен състав. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира по БНТ предсрочното освобождаване на австралиеца от трима съдии на Софийския Апелативен съд, начело с председателя му Калин Калпакчиев. 

"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона", каза той.

Младен Маринов за Полфрийман: Има две забрани да напуска страната

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

Огнян Герджиков: Парламентът не е пожарна команда, за да реагира мигновено на общественото мнение

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с "клеветническата кампания" спрямо самия него.
Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров.

"Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама