7 000 здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

14:27, 28 сеп 19 25 2320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

7 000 здравни специалисти се очаква да излязат на национален протест на 7 октомври, организиран от три организации, предаде БГНЕС.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май миналата година бе свикан първият митинг – около 5000 души в центъра на София, с който бяха заявени исканията. „Те започваха с всичко това, което после повече от година всички ние чуваме, виждаме в различни вариации и формати от различни и наши структури и други, да мотивират продължаващите вълнения в сектора, тъй като искането за заплати и към настоящия момент все още не е изпълнено навсякъде“, каза Димитров.

Десетки медицински сестри излязоха на протест в Карлово

Той заяви, че те смятат, че е дошло време за „поредния наш, общ митинг-шествие, действие, които да мотивира, да канализира и да удари по масата и да каже: „Стига толкова, край, оттук нататък трябва да се изпълнява това, което е договорено!“. Така, че по думите на Димитров основната цел на националната протестна акция, която ще организират заедно на 7 октомври в София има за цел да направи така, щото да предложи конкретните механизми и да изиска от властта, с конкретните им предложения да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор. „Според нас е възможно на две стъпки – първа сега, есента и втората с новия бюджет от началото на следващата година“, заяви Димитров.

„На 7-и ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички, защото има лекари, които също са с ниско заплащане - по 700- 800 лв., а ние в КТД сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме и казваме, че ако това не бъде решено, утре ще бъде късно“, каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.

Тодор Капитанов, който е председател на Националния стачен комитет на КНСБ каза, че към настоящия момент желание да се включат в националния протест са заявили 7 000 здравни специалисти. „Колко от тях ще успеят да дойдат зависи от техните графици, тяхната възможност, но очакваме около 7000 протестиращи да бъдат в 11 часа пред МС на площад „Независимост“, където ще се проведе протеста, посочи той.

„До този протест се стигна, защото напрежението в системата е изключително сериозно, взривоопасно и както цялото българско общество вижда, колегите вече не издържат, нашето съсловие е унищожено, върви се към геноцид и поради тази причина имаше подаване на колективни предизвестия за напускане на работа както в голяма столична болница, така и в общинска болница. Това е изключително показателно, че повече така не може“, посочи председателят на БАПЗГ Милка Василева. 

Ако протестът на 7 октомври не успее, както каза Василева, имайки горчивия опит от последните 10 години, в който направили много протести, протестни декларации, шествия, и какви ли не други общи събития, следващата крачка е „ефективни протести и стачка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама